maandag 19 september 2011

Stichting Sathsathai uit Doesburg

Hier even weer een update van uw razende reporter, die elke dag keihard in de weer is met Creatief Oldambt. Wat overigens niet als werken voelt, omdat ik er heel veel plezier in heb.

Al een tijdje was ik op zoek naar een goed doel om aan de beurs te verbinden. Hoewel we in een economische recessie zitten, zijn er nog heel veel mensen op onze aarde die het veel minder hebben dan wij. En er zijn dan weer zat mensen, die zich het lot van de minder bedeelden aantrekken. Via via kwam ik uit bij Tanja en Ben Kruk uit Doesburg. Na een reis door Nepal werden ze getroffen door het contrast tussen de schoonheid van het land en de armoede van de bevolking. Ze omschrijven het proces prachtig op deze pagina van hun website.

Hun stichting is vanaf 2003 actief in Timal, een gebied in Nepal waar ongeveer evenveel mensen wonen als in het Oldambt. Sathsathai is een kleine, slagvaardige organisatie, die veel gedaan krijgt in het gebied, omdat er weinig geld onderweg blijft hangen. Bekende goede doelen hebben veel geld nodig voor directie, reclame, promotiemateriaal etc. Een klein percentage komt maar terecht op de plek waar het nodig is. Bij Sathsathai is dat percentage veel hoger. Ze gaan heel zorgvuldig te werk en beginnen bij basisvoorzieningen, die het gezinnen mogelijk maakt gezonder te leven en beter voor zichzelf te zorgen: toiletten, rookvrije kooktoestellen in plaats van een open vuur binnenshuis en de aanleg van electriciteit. Op de foto zie je de situaties voor en na invoering van een rookvrij kooktoestel. Dit betekent zoveel voor de vrouwen en kinderen: minder hout sprokkelen door een betere verbranding, minder brandwonden van met name jonge kinderen en minder oog- en luchtwegproblemen door rookoverlast. Een verschil van dag en nacht.

Nu dit voor veel van de gezinnen gerealiseerd is of wordt, gaat de stichting verder met vrouwenprojecten. In Nepal is 60% van de vrouwen analfabeet. In 2006 is de stichting gestart met alfabetiseringsklassen voor vrouwen. In 2011 hebben er al 3000 vrouwen deelgenomen aan deze klassen en zijn er 52 kleine bibliotheken ingericht om de leesvaardigheden te onderhouden. Deze bibliotheekjes zijn een belangrijke kennisbron voor vrouwen, die een eigen bedrijfje willen oprichten. Doel daarachter is het verbeteren van het gezinsinkomen, waardoor de kinderen onderwijs kunnen krijgen. Zo zie je, wat een kleine verandering in de loop van de tijd teweeg kan brengen!

Sinds vorig jaar, hebben de vrouwen van Timal via Satsathai de mogelijkheid om een van de 57 basisvakopleidingen te volgen. Een half jaar later hadden maar liefst 1200 vrouwen een opleiding gevolgd, varierend van kaarsen/wierook/zeep en manden maken, tapijten knopen, bijen houden, groenten kweken, brood bakken etc. In het najaar van 2011 start weer een nieuwe serie opleidingen voor vrouwen. Ben en Tanja gaan de 23e oktober naar Nepal om alles in gang te zetten.

Op mijn vraag, of zij een concreet project hadden die Creatief Oldambt kan steunen, kwamen ze met het volgende: de vrouwen van Timal willen heel graag hun oude ambacht van traditionele stoffen weven weer nieuw leven inblazen. De stichting wil dat graag aanbieden in de vakopleiding, zodat de traditie weer opgepakt wordt en de vrouwen leren hoe ze de stoffen moeten weven.Dit vond ik een prima doel om te steunen met Creatief Oldambt. Om meerdere redenen: het weven van stoffen is een creatieve bezigheid, die het verschil kan betekenen tussen armoede of hoop. Het is een initiatief van de vrouwen van Timal, ze hebben er zelf heel erg op aangedrongen om dit weer te kunnen leren, er wordt hen niets opgedrongen. Bovendien is het concrete steun, het gaat om weefgetouwen, materialen, docenten etc. Het is een intensieve opleiding van 6 maanden, 6 dagen per week. Gezien de kosten is het nog niet zeker of het doorgaat, op dit moment is het budget niet toereikend.

Daarom doneren wij van elk verkocht entreekaartje 50 cent aan Sathsathai om de droom van deze vrouwen te kunnen waarmaken. Vrouwen van Oldambt voor vrouwen van Timal! Ik hoop echt dat Ben en Tanja Kruk op 23 oktober in het vliegtuig zitten met een grote verrassing voor de vrouwen van Timal. De vice voorzitter van de stichting, Annette Sins, woont in Loppersum. Zij zal op Creatief Oldambt aanwezig zijn om uitleg te geven over de stichting en de projecten. Kijk maar eens op de uitgebreide website van Satsathai. Via de weblog hou ik jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Om zoveel mogelijk mensen te informeren over Creatief Oldambt, komt er komende week een advertentie in Oldambt nieuws. En in de Oldambtster stond vandaag ook een heel mooi artikel over de beurs. Her en der zie ik al wat flyers rondgaan, het begint te gonzen: Creatief Oldambt, nog vier weekjes.....

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen