vrijdag 2 november 2012

Creatief met eten

Creativiteit houdt niet op bij een hobby, je vindt het in alles terug. In de manier waarop je je huis inricht, waarop je je kleedt, maar ook in wat je eet etc. etc.

Op internet zijn heel veel recepten en filmpjes te vinden op dit gebied. Zo kwam ik bijvoorbeeld deze tegen, over hoe je een knapperige korst krijgt en een luchtig brood. Ook te gebruiken voor pizza's. Je zou denken dat je het deeg heel lang moet kneden om het luchtig te krijgen. Niet dus! Een bakker uit New York heeft een methode bedacht, waardoor volgens hem een kind van 4 een beter brood kan bakken dan de beste bakker van het land. Het geheim zit hem juist in: meer water toevoegen, zo weinig mogelijk kneden, en minimaal 24 uur laten rusten zodat de gist haar werk kan doen.

Na een dag rol je het deeg  om en vouwt het dubbel, wederom: niet kneden, en daarna gaat het voor 2/3 van de tijd in een dutch oven met het deksel erop, de resterende tijd met het deksel eraf. Ik leg straks uit wat een dutch oven is.

Hieronder het filmpje:


Amerikanen werken met cups en geven temperatuur aan met graden Fahrenheit. Vandaar hier een link naar het Nederlandse recept op Smulweb. Het deeg kun je ook gebruiken voor het maken van een krokante pizzabodem. En als je nou ergens je creativiteit kwijt kunt tijdens het koken, dan is het wel bij het maken van pizza's.

Een "dutch oven" is een pan van gietijzer, die je in zijn geheel in de oven kunt stoppen of boven een open vuurtje kunt hangen. Vreemd genoeg hebben de Amerikanen het over een Dutch oven, een Nederlandse oven, omdat deze van oudsher als beste bekend stonden en gebruikt werden om maaltijden te bereiden in de scheepvaart. Vreemd genoeg noemen de Amerikanen het een Dutch oven en ken ik zo niet veel Nederlanders die zo'n dutch oven in het keukenkastje hebben staan. Misschien wel een overweging waard, want je kunt er ook prima stoofpotjes in maken! In Nederland o.a. hier te verkrijgen.

Op Smulweb zijn trouwens ook allerlei lekkere recepten verzameld in de rubriek Sinterklaas. Kijk maar eens op deze link voor maar liefst 1.424 recepten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten