maandag 14 oktober 2013

Dilemma

Gisteren zijn we naar de vertoning geweest van de film van Winschoter Marten van Holten: Dilemma. Dit is een hele bijzondere productie, want gemaakt met een budget van nul euro! Met steun van vrijwilligers en een hele lijst van bedrijven is deze film tot stand gekomen. De acteurs zijn mensen die het acteren niet professioneel doen, maar uit passie. En dus ook voor nul euro. Het resultaat is een film van 90 minuten, die beschrijft hoe een accountant aan lager wal raakt als hij alles verliest: zijn baan, zijn huis, zijn auto, vermogen, alles. In feite moet hij opnieuw beginnen. Na eerst een poos op straat geleefd te hebben, komt hij terecht in een commune. Van mensen die in hetzelfde schuitje zitten als hij. Ook alles verloren hebben. Samen hebben ze het goed, al spelen er veel onderhuidse dingen. Deze zorgen ervoor dat de hoofdrolspeler uiteindelijk de commune verlaat en een baantje krijgt als ober. Hij verdient hier veel minder dan in zijn oude baan. En leeft dus ook heel anders. Als hij de kans krijgt om zijn oude werk weer uit te voeren met alles wat daarbij hoort (veel inkomen, mooie auto enz.) zit hij voor zichzelf in een dilemma: wat kiest hij?


DILEMMA Trailer from MARTHOV films on Vimeo.


Marten heb ik een paar keer ontmoet bij RTV Blauwestad. Hij werkt daar als cameraman en heeft een reportage gemaakt van de eerste Creatief Oldambt in de Eextahal in Scheemda. En een keer toen we in de studio waren voor de zomerfair. Wat ik aan hem bewonder is zijn passie voor het filmen en het doorzettingsvermogen om een film te maken zonder budget. Wat de link is met Creatief Oldambt? Geloof maar, dat je enorm creatief moet zijn om zoiets tot stand te brengen. En ook vol moet houden waar andere stoppen. Creatief in het kwadraat, zogezegd!

Dilemma is een film geworden, die in een Filmhuis zeker niet uit de toon zou vallen. Het is geen alledaagse film, en je merkt wel dat de acteurs geen professionals zijn, maar de film ontroert en zet aan het denken: in zijn schoenen, wat zou ik doen? En is dat nou niet juist de bedoeling van een goede film? Gisteravond was de laatste opvoering van de film in de Tramwerkplaats in Winschoten. Maar de film ligt er, en kan natuurlijk ook vertoond worden in andere Filmhuizen. Als u daarover meer wilt weten, neem dan contact op met Marten van Holten via zijn website.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen